KOLAČIĆI

 

Tvrtka Grohovac-volan, društvo s ograničenom odgovornošću za usluge, vanjsku i unutarnju trgovinu, sa sjedištem u Viškovu,, kao upravitelj na svojem internetskom mjestu upotrebljava kolačiće. Kolačići su manje tekstualne datoteke koje se prenose na računalo korisnika prilikom njegova posjeta internetskog mjesta, a obično sadržavaju:

  • ime,
  • vrijednost (jedinstveni broj),
  • ime poslužitelja s kojeg je poslan,
  • trajanje.

Postoji više vrsta odnosno kategorija kolačića: privremeni/trajni; vlastiti/drugi, nužni za rad internetskog mjesta/manje nužni, djelomično nametljivi, koji provode statistiku/vrlo nametljivi, koji provode statistiku i prikupljaju osobne podatke.

Svim kategorijama zajednička je ograničenost njihova trajanja.

Kolačići dakle mogu obavljati nekoliko važnih funkcija, kao što je npr.: personalizacija internetskog mjesta, poboljšavanje korisničkog iskustva i slično.

UPOTRIJEBLJENI KOLAČIĆI

Upravitelj na internetskom mjestu fiatprofessional.hr upotrebljava sljedeće vrste kolačića u svrhu i na razdoblje kako su navedeni u donjoj tablici:

Ime Svrha Trajanje Prosljeđivanje trećoj strani Dopuštenje korisnika
ASPSESSIONID**** Brine se za pravilan rad internetskog mjesta. Prilikom zatvaranja pretraživača. NE NE
_ga Za razmak između korisnika i sesija. 2 godine NE DA
_gat Za kontrolu broja poslanih zahtjeva. 10 minuta NE DA

O KOLAČIĆIMA

Kolačići nisu ništa novo, svi posjetitelji internetskih stranica već imaju na svojim računalima, tabletima, mobitelima spremljeno mnogo kolačića s različitih internetskih stranica. Novo je samo to da s novim zakonodavstvom (ZEKom-1) dolazi do promjena u vezi s informiranjem odnosno slaganjem posjetitelja s njihovom upotrebom.

ŠTO SU KOLAČIĆI?

To su male tekstualne datoteke koje većina internetskih mjesta sprema u uređaje kojima korisnici pristupaju internetu u svrhu prepoznavanja pojedinih uređaja koje su korisnici upotrijebili prilikom pristupanja. Njihovo spremanje pod potpunim je nadzorom pretraživača koji ima korisnik – on može spremanje kolačića prema želji ograničiti ili onemogućiti. Kolačići nisu štetni i uvijek su vremenski ograničeni.

ZAŠTO SU KOLAČIĆI POTREBNI?

Imaju temeljno značenje za osiguravanje internetskih usluga prilagođenih korisniku. Interakcija između internetskih korisnika i internetskog mjesta pomoću kolačića je brža i jednostavnija. Uz njihovu pomoć internetsko mjesto pamti pojedinčeve preferencije i iskustva, time se štedi vrijeme, a pretraživanje po internetskim mjestima učinkovitije je i ugodnije.

ONEMOGUĆAVANJE KOLAČIĆA

Vi odlučite hoćete li dopustiti spremanje kolačića na svoj uređaj. Postavke za kolačiće možete kontrolirati i mijenjati u svojem internetskom pretraživaču.

Za informacije o postavkama za kolačiće odaberite internetski pretraživač koji upotrebljavate.

Ako se ne slažete s upotrebom kolačića na našem internetskom mjestu, možete se odjaviti putem donjeg obrasca. Odjava je valjana 30 dana.